Dankbaarheid

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Ken je het? Uiteraard wens ik jou al het allerbeste toe voor dit nieuwe jaar. Toch blijft het voor mij vaak een kunstmatig iets. Het voelt alsof je enkel in deze periode elkaar het beste kan en mag toewensen. Voor mij voelt het in ieder geval zo aan.

Wat ik je echt wil wensen is dat je een optimale gezondheid hebt en dat je gelukkig bent in al wat je doet of hebt. Laat dit dan even het thema zijn van deze blog.

Dankbaarheid

Geluk is een heel individueel iets. Vaak vul je dit op een materialistische manier  in. Voor mij kan je pas echt geluk ervaren als je ook dankbaar bent voor de dingen in je leven. Denk jij nu eens even terug naar die keer dat je voor de laatste keer echt dankbaar was voor iets dat je overkwam, een resultaat dat je bereikte of dat hele fijne compliment dat je van iemand anders kreeg. Welk gevoel gaat er nu door je heen?

Als je heel eerlijk bent, dan schuiven we die leuke, positieve commentaren van anderen wel heel gauw van tafel. Het voelt voor jou misschien niet zo comfortabel en dan is jouw resultaat vermoedelijk wel het werk van je team of had je deze keer eens toevalliger wijze, geluk. 

Ik vraag je om vanaf nu te stoppen met complimenten weg te vagen alsof je ze niet verdient.

 

We zitten nog volop in de nieuwjaarssfeer, dus droom even weg naar de pakjestijd van het jaar. Iemand geeft jou een geschenk. Dit kan om verschillende redenen zijn of het ‘secret Santa’ gewijs tot stand komt of omdat die persoon jou graag heeft. Ik weet dat iedereen de druk voelt om een leuk geschenk te geven. Herkenbaar, niet?

Je neemt je tijd om volgens jou het meest leuke en passende geschenk uit te kiezen. Op dit moment val jij terug op alle verbindende elementen. Je haalt herinneringen op, denkt oprecht aan de dingen die hem of haar bezig houden,... Jij schenkt tijd en energie aan die persoon, zonder het zelf te beseffen. Je slaagt erin om het beste geschenkje ever te vinden.


Dan is het eindelijk zover. Jij staat klaar met je persoonlijke geschenk voor iemand, netjes ingepakt in fancy inpakpapier. Ook hier heb je je tijd voor genomen. Niet onlogisch dat je je nu een beetje zenuwachtig voelt. De gelukkige scheurt het geschenkpapier open en ziet je geschenk. En als reactie zegt die dan tegen jou: ‘Ik geef dit pakje wel aan iemand anders. Zij verdienen dit geschenk veel meer dan ik.’

Sta nu eens even stil bij deze gedachte. Hoe voel jij je nu? Eerlijk zijn, he. Het is geen fijn gevoel. Het maakt eigenlijk niets uit of het nu gaat om een geschenk of om een compliment dat aan jou wordt gegeven. De reactie van die persoon is echter alles.

Met deze reflectie wil ik je graag uitnodigen om vanaf nu de complimentjes met dankbaarheid te aanvaarden en te ontvangen. De andere partij heeft stelt zich kwetsbaar op om jou te benaderen met een opbouwende commentaar, een appreciatie. Door dit niet te aanvaarden stuur je die persoon met een wrang gevoel weg. Het gevoel van dankbaarheid zal jou verder helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit betekent niet dat je overal naar complimenten moet gaan vissen, maar als je ze krijgt, wees er dankbaar voor.

 

Dankbaarheid(tijd)stip

De drukte en snelheid waarin we leven zorgt ervoor dat we die kleine geluksmomentjes niet voldoende omarmen en laten voorbij glijden. We nemen niet de tijd om onze ‘kleine gelukskes’ te vieren. Daarom wil ik graag een geweldige tip met jou delen. Vanaf nu plan je elke dag een vast moment (tijdstip) in. Je kiest wat voor jou het beste aanvoelt om even terug te blikken, ‘s ochtend bij de koffie, ‘s avond voor je gaat slapen of gewoon even op die momenten dat je er nood aan hebt. Je drukt dan ook weer jouw persoonlijke pauzeknop in. De knop die zegt: ‘ Jij bent belangrijk en verdient nu tijd voor jezelf.’

Schrijf elke dag één situatie op waarover jij zélf dankbaar bent. Dit kunnen complimenten van anderen zijn, prestaties waarop jij trots bent op jezelf. Je kan zelfs dankbaar zijn voor een bepaald gedrag of dingen dat je niet gedaan hebt. Neem de tijd om dagelijks jouw dankbaarheid in je agenda of notitieboekje te noteren. Dat geeft jou een mooi houvast op die momenten dat je het moeilijk hebt of dat je zelfvertrouwen een deuk heeft gekregen. Dan kan jij de kracht van dankbaarheid ervaren door even door jouw notities te grasduinen en stil te staan dat je al veel succesjes hebt behaald.

 

Wil je nog nieuwe tips ontvangen of wil je graag een kennismakingsgesprek met mij vastleggen? Laat dan snel jouw gegevens of vraag hier achter.

Previous
Previous

Diplomadenken

Next
Next

Puzzelstukjes